Loudspring – mielenkiintoinen loppuvuosi tulossa

Monet Loudspringin salkkuyhtiöt ovat pääsemässä todelliseen nousukiitoon. Tässä tilannepäivitystä ja tulevaisuuden näkymiä muutamilta osakkuusyhtiöiltä.

Loudspring_1080

Nuuka Solutions ja Eagle Filters ovat nousemassa Loudspringin portfoliossa erittäin suureen rooliin. Molemmissa omistusosuutta on nostettu huomattavasti, ja optioita lisäykseen on edelleenkin olemassa. Nocartin projektien odotettua hitaamman etenemisen myötä yhtiön näkymät ovat muuttuneet vaisummiksi, joten tällä hetkellä Eaglen ja Nuukan omistusosuudet ovatkin laskelmissani nousemassa jopa Nocartia arvokkaammiksi. Tässä omistusosuuksien kehitystä viime ajoilta:

Omistuksen_nostot_swe

Loudspringillä on Eaglessa optio nostaa omistus 80% osuuteen asti, ja Nuukalle on myönnetty laina, jonka voi konvertoida osakkeiksi. Tämän myötä Loudspring voi halutessaan nousta myös Nuukan enemmistöomistajaksi. Seuraavaksi suurin omistusosuus Loudspringillä on Enersizessä (31,9%).

 

Nuukan omistusosuuden nosto onkin hyvin ymmärrettävissä, kun lukee viime aikojen uutisia yhtiöstä. Nyt on alkanut todellakin tapahtumaan.

 

Helsingin kaupunki on hyväksynyt Nuukan tarjouksen kulutusseurantajärjestelmän toteuttamisesta. Sopimuskausi on kaksi vuotta, jonka jälkeen se jatkuu toistaiseksi voimassaolevana. Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo on 1,8 miljoonaa euroa.

Ruotsin johtava vähittäiskauppaketju ICA ottaa käyttöön Nuukan järjestelmän joka viikko uuteen myymälään. ICA:lla on yli 170 suurta kauppakiinteistöä Pohjoismaissa.

Nuuka on toteuttanut merkittäviä referenssikohteita Yhdysvalloissa sekä Aasiassa, kuten Unileverin pääkonttori New Yorkissa ja Zhejiangin yliopisto Kiinassa.

 

Nuukan tapauksessa kannattaa ottaa huomioon, että kohteista tulee tasaista kassavirtaa vuosien ajan jatkuvana kuukausilaskutuksena. Nyt alkuvaiheessa yhtiöllä on paljon tuotekehitys-, myynti- ja markkinointikuluja. Vaikka uusia sopimuksia syntyy, niin suuria kertatuloja ei aluksi tule, joten kannattavuuden paranemista on odotettava maltilla. Vuosien kuluttua liikevoittoprosentti nousee erinomaiseksi jatkuvan laskutuksen ja pitkäaikaisten asiakkuuksien ansiosta. Tämä sama koskee myös Enersizeä.

 

Eagle Filters teki alkuvuonna jättimäisen kaupan New Yorkissa sijaitsevan Astorian voimalaitoksen kanssa. Valtavan kokoinen voimala tuottaa 1200MW sähköä, joka kattaa 15-20% New York Cityn sähkönkulutuksesta. Kaupan arvoa ei ole julkaistu, mutta suodattimien määrästä ja aiemmista kaupoista päätellen kyse voi olla jopa koko viime vuoden liikevaihtoa vastaavasta summasta.

Eaglen asiakkaisiin kuuluu mm. LG Chem, joka on Korean suurin kemikaaliteollisuuden yhtiö. Kotimaisiakin referenssejä löytyy, kuten Suomen suurin kaasuturbiinioperaattori Helsingin Energia.

Myös Eaglen asiakkaat ovat pitkäaikaisia. Tähän mennessä asiakaspysyvyys on ollut jopa 100%. Eaglen suodattimia on testattu asiakkaiden voimaloissa pitkään, ja ne on todettu monenlaisissa olosuhteissa kilpailijoita paremmiksi. Tuotteiden laadusta ja toimivuudesta ei siis enää ole epäilystäkään.

Voimalan suodattimet tulee vaihtaa arvioni mukaan 1-3v välein. Laskutus on siis toistuvaa, mutta laskutusvälit ovat pitkät. Näin ollen liikevaihto saattaa vaihdella paljonkin kvartaaleittain ja myös vuosittain.

Eaglen tapauksessa erityisen kiinnostavaa on nykyiset suuret asiakkaat. Esimerkiksi Engie on maailman suurin kaasuturbiinioperaattori. Nyt kun Engie on jo ottanut Eaglen suodattimet käyttöön, ja todennut ne toimiviksi, niin voimme odottaa käytön laajenevan myös muihin yhtiön voimaloihin. Tätä voi pitää hyvinkin todennäköisenä, koska tuotteethan säästävät selvää rahaa parantamalla voimalan tehokkuutta.

Eaglelle myönnettiin laatupalkinto Kiinassa pidetyssä kaasuturbiinivalmistajien konferenssissa. Tämän voi odottaa vauhdittavan Eaglen laajentumista Kiinaan.

 

ResQ Club kertoi, että palvelun kautta on tilattu jo 700.000 annosta. Myynti on noin 2000 annosta päivässä. Kasvuksi on kerrottu 5-10% kuukaudessa. Yhtiö on laajentamassa palveluaan Islantiin. ResQ on ilmeisesti jo voitollinen, tai ainakin hyvin lähellä sitä.

 

Swap on keskittynyt tänä vuonna kannattavuuden parantamiseen myynnin kustannuksella. Toimenpiteet ovat alkaneet tehoamaan ja kannattavuus on parantunut lähelle break-even tasoa.

 

Useat yhtiöt ovat siis kehittyneet erittäin hyvin. Sijoittajille on tulossa myös helpotusta yhtiön lähes mahdottomana pidettyyn arvonmääritykseen: Loudspring on lupaillut antavansa ohjeistuksen ainakin enemmistöomistetuille osakkuusyhtiöilleen. Tämä tarkoittaa käytännössä Eaglea ja Nuukaa.

Onkin todella mielenkiintoista kuulla johdon näkemyksiä näistä hurjassa vauhdissa olevista ydinomistuksista. Lisäksi Loudspring on palkannut analyysitalo Inderesin seuraamaan yhtiötä, joten kohta on myös ammattilaisten näkemyksiä tarjolla. Näkyvyys yhtiön kehitykseen tulee siis tuntuvasti paranemaan. Myös Loudspringin siirtyminen pörssin päälistalle tänä vuonna on mahdollista. Eiköhän näillä eväillä ala löytyä uusia kiinnostuneita sijoittajia. Kurssikin saattaa pikkuhiljaa lähteä uuteen nousuun.

 

 

Jätä kommentti