Stockmann

Stockmannin liiketoiminnan kehitys on ollut viime vuosina vaisua, ja osake on painunut tasepohjaisesti houkuttelevan hintaiseksi. 

Tänä vuonna osake on halventunut vajaasta viidestä eurosta kahden euron tuntumaan. Varsinkin parin viime kuukauden aikana lasku on ollut jyrkkää.

Firma on varmaankin useimmille tuttu tavarataloistaan. Stockmann -konserni omistaa myös Lindex -vaatekauppaketjun. Lisäksi konserniin kuuluu kiinteistöjä hallinnoiva Real Estate -yksikkö.

Aiemmin Stockmannin omistuksessa olivat myös Hobby Hall ja Seppälä, joista on jo luovuttu. Myös tavaratalojen yhteydessä sijaitsevat Stockmann Herkku -myymälät ovat vaihtaneet omistajaa.

Stockmannin tavaratalot ovat nykyään rankasti tappiollisia. Myynti on ollut vuosien ajan laskusuunnassa. Konsernin arvo muodostuukin lähinnä kohtuullisesti pärjäävästä Lindexistä ja hyvillä paikoilla sijaitsevista arvokiinteistöistä. Stockmannilla on velkaa useita satoja miljoonia.

Stockmannin markkina-arvo pyörii tällä hetkellä alle 160 miljoonan euron.

Arvo muodostuu karkeasti arvioituna seuraavasti:

  • Kiinteistöt 700M€
  • Lindex 300M€
  • Tavaratalot -200M€
  • Velka -600M€

Laskelma on vain suuntaa-antava. Huomaamme kuitenkin, että tappiollinen tavaratalobisnes hinnoitellaan jo siten, että sen oletetaan jatkossa vain tuhoavan omistaja-arvoa. 

Stokan bisnes ei oikein vaikuta luistavan, eikä firman johto tunnu löytävän ratkaisua tilanteeseen. Heikon Q3 -raportin yhteydessä kuluvan vuoden ohjeistusta jouduttiin laskemaan. Analyytikot ovat veivanneet ennusteitaan toistuvasti alaspäin. 

Mielestäni tässä pulkkamäessä alkaa kuitenkin kohta pakosti tulla pohja vastaan. Lindex tekee tulosta ja on saamassa verkkokauppansa myynnin vetämään. Kiinteistöjen myynnillä saadaan velkoja kuitattua.

Tavaratalojen kääntäminen voitolliseksi voi olla mahdoton tehtävä, mutta nämähän on jo hinnoiteltu osakkeeseen siihen malliin, ettei surkea tuloksentekokyky voi tulla enää kenellekään yllätyksenä.

En pidä Stockmannia erityisen kiinnostavana yhtiönä, enkä näe sillä kovin valoisaa tulevaisuutta, mutta nyt kun tasepohjainen arvostus on P/B 0,2, niin kyllähän tätä pitää jo tarkastella vähän lähemmin. 

Kyseessä on siis velkainen ja huonoa tulosta tekevä firma, mutta ei kuitenkaan mikään konkurssin partaalla oleva kioski.

Viime aikoina kurssia on nähdäkseni painanut loppuvuoteen ajoittuvat veromyynnit, sekä rahastojen tappiollisten sijoitusten siivoaminen. Stockmann myös tippui pois MSCI Suomi -indeksistä, joten siitäkin on aiheutunut teknistä myyntipainetta rahastojen taholta. Varmaan moni yksityissijoittajakin on luopunut omistuksistaan, kun kurssi näyttää painuvan loputtomiin. 

Uppoava laiva vai hyvä ostopaikka?
Jokainen vetäköön omat johtopäätöksensä.

Jätä kommentti