Nokia – Viimeinen ostopaikka

Harmittaako, kun et viime vuonna kerennyt kurssiraketti Nokian kyytiin? Vuoden 2018 aikana nousua tuli lähes 30%. Ei hätää! Nyt on jälleen ostopaikka tarjolla. Mikäli Nokian vuosi etenee suunnitelmien mukaisesti, niin tämä tarjouskampanja ei välttämättä kestä kauaa.

Nokian 3v kurssikehitys (Nordnet)

Surkea Q1

Nokian ensimmäisen kvartaalin tulos sai kurssin jyrkkään laskuun. Vaikka alkuvuodesta ohjeistettiin erityisen heikkoa, niin markkinat pettyivät silti tulokseen. Olihan se kyllä karmean huono.

Tällä ei kuitenkaan ole kokonaisuuden kannalta kovin suurta merkitystä. Tarkastellaanpa kuinka Nokian liikevoitto on tyypillisesti kertynyt kvartaaleittain.

Edellisestä tappiollisesta kvartaalista onkin kulunut jo hetki. Graafista huomaamme, kuinka Nokian liikevoitto on kertynyt aina suurimmaksi osaksi vuoden jälkimmäisen puoliskon aikana. Neloskvartaali on ollut aina kaikista tärkein. Vaihtelua kvartaalien välillä esiintyy huomattavasti.

Q1 on ollut lähes aina ollut heikoin vuosineljännes. Tällä kertaa se oli vielä normaalia heikompi. Selitys löytyy viivästyneistä 5G-toimituksista. Kyse ei ole mistään kovin dramaattisesta. Tuloja vain siirtyy seuraaville kvartaaleille.

Nyt ollaan vasta aivan 5G-aikakauden alussa. Tässä vaiheessa pahimmat kilpailijat Huawei ja Ericsson saattavat olla toimitusten kanssa askeleen edellä, mutta Nokia kehuu tuotteidensa olevan valmistuessaan kilpailijoita parempia. Vasta tulevat vuodet näytävät, kuinka tässä lopulta käy.

Arvostus ja suositukset

Nokian hidastelu näkyy osakemarkkinalla yhtiön kurssikehityksessä ja arvostuskertoimissa. Ericsson porskuttaa muutaman vuoden huipuissa tavoitehintojen yläpuolella, kun Nokia matelee suunnilleen samoissa lukemissa kuin muutama vuosi sitten.

Tällä hetkellä useimmat analyytikot ovat Nokian suhteen positiivisia. Ericssoniin suhtaudutaan korkeamman arvostuksen takia neutraalisti.

Esimerkki arvostuksesta 2020 ennusteilla:

Nokia – P/B 1,71 – EV/EBITDA 6,54
Ericsson – P/B 2,98 – EV/EBITDA 9,10

Lisää tietoa yhtiöistä löydät vaikkapa Marketscreeneristä.

Yhteenveto

Nokiassa riittää vielä jännitettävää. Tilanne on tällä hetkellä vähän tukalan puoleinen, mutta uskon, että loppuvuodesta helpottaa.

Mikäli Nokian visio tulosparannuksesta toteutuu, ja ensi vuoden näkymät pysyvät vähintäänkin ennallaan, niin helpotusralli on luvassa. Tällä hetkellä yhtiöön luottavat sijoittajat pääsevät nyt tankkaamaan läheltä vuoden pohjahintaa, ja voivat saada muhkeat voitot lähivuosilta. Tämä on tietysti vain yksi skenaario, mutta pidän sen toteutumista todennäköisenä.

Omistan itse Nokian osaketta, ja ostin lisää Q1-tuloksen jälkeen. Minulla tähtäin on vähintäänkin parin vuoden päässä. Ennusteiden mukaan Nokian tulos tulee paranemaan merkittävästi useina seuraavina peräkkäisinä vuosina. Nyt on siis hyvä aika käyttää ostopaikka, ja holdailla siihen asti, että yhtiö lunastaa markkinoiden luottamuksen.


Tämä kirjoitus ei ole sijoitussuositus, eikä sitä saa tulkita sellaiseksi. Jokainen on itse vastuussa omista sijoituspäätöksistään.

3 vastausta artikkeliin “Nokia – Viimeinen ostopaikka”

  1. ”Nokia kehuu tuotteidensa olevan valmistuessaan kilpailijoita parempia.” Missä näin on sanottu tai kerrottu?

    Tykkää

    1. Lainaus Inderesiltä Q1 konferenssipuhelun kommenteista:
      ”Nokia kiisti väitteet sen tuotteiden kilpailukyvyn puutteista. Yhtiön mukaan se ei välttämättä ole ollut nopein tuomaan 5g:ssä tuotteiden uusimpia toiminnallisuuksia markkinoille, mutta sen tuotteet ovat suorituskyvyltään kilpailijoita parempia. Lisäksi yli puolessa Nokian 5g-voitoista sopimukset ovat useita tuotealueita sisältäviä kokonaisratkaisuja, mitä Nokian lähin kilpailija ei pysty toimittamaan.”
      https://www.inderes.fi/fi/uutiset/nokian-konferenssipuhelu-hyvatkaan-selitykset-eivat-nyt-riita

      Tykkää

Jätä kommentti