Vuoden nousijat ja laskijat

Pörssivuosi 2018 on nyt ohi, joten on aika tarkastella yhtiöiden koko vuoden kurssikehitystä. Tässä listauksessa ovat mukana Helsingin pörssin päälistan yhtiöt, jotka ovat olleet listattuna vähintään vuoden ajan.

Helsingin pörssin yleisindeksi jäi tänä vuonna 8,0% miinukselle. Tarkastelemistani 136:sta päälistan osakkeista 92kpl, eli 68% laski tätä enemmän. Näin ollen vain 44 osaketta suoriutui indeksiä paremmin. Keskimääräinen kurssimuutos oli -16,9%.

Hyvän tuoton saaminen osakepoiminnoilla oli vuonna 2018 erityisen haastavaa. Yli 20% nousseita yhtiöitä oli vain 11kpl, ja yli 10% nousseitakin vain 15kpl. Ylipäätään plussan puolella oli ainoastaan 30 osaketta, eli vain 22% päälistan osakkeista.

Sen sijaan rankasti laskeneita osakkeita löytyy todella paljon. Yli 50% laskussa oli 16 osaketta, yli -40% 26kpl, yli -30% 43kpl, yli -20% 68kpl! Osakepoimijalle on siis melko varmasti sattunut salkkuun rumasti pakkaselle menneitä yhtiöitä.

Eniten nousseiden osakkeiden joukossa on muutamia ostotarjouksen saaneita yhtiöitä (Pöyry, Amer Sports, Kotipizza), sekä tulostaan reippaasti parantaneita tai tulevaisuuden kannalta merkittäviä tilauksia saaneita firmoja.

Kokoluokaltaan parhaiten menestyneet yhtiöt jakautuvat aivan laidasta laitaan. Mukana on niin small cap sekä mid cap -firmoja, kuin myös pörssin suurimpia OMXH25 -yhtiöitä.

Eniten laskeneiden kärjestä löytyy yhtiöitä laajasti eri toimialoilta, kuten elektroniikkateollisuus, uusiutuva energia, kaivosteollisuus, rakennusala, it-palvelut, huonekalut ja mobiilipelit. Osalla on toimialaan yleisesti liittyvää syklisyyttä tai muita haasteita, ja osa kärsii yhtiön sisäisistä ongelmista.


Jätä kommentti