Lehdolta toinen negari – onko osake nyt halpa?

Lehto Group varoitti jo toista kertaa kolmen kuukauden sisään tuloksen jäävän aiemmista odotuksista. Kurssi tipahti perjantaina peräti 27%.

lehto_pystytunnus_fi

Tällä kertaa liikevaihdon kerrottiin kasvavan vuonna 2018 noin 20-25 % vuoteen 2017 verrattuna (aiemmin 20-30%), ja liikevoiton olevan noin 5-6 % liikevaihdosta (aiemmin 8-9%). Alkuperäinen tämän vuoden ohjeistus liikevoitolle oli yli 10% liikevaihdosta, mutta sitä laskettiin elokuun alussa edellä mainittuihin lukemiin.

Lehdon pörssikurssi on valunut tänä vuonna tulosvaroituksien saattelemana peräti 60%.

Lehto_YTD_60

Tässä vaiheessa moni miettii tietenkin, että onko osake nyt halpa.

Sopivaa hintaa ei kannata lähteä päättelemään kurssihistorian perusteella, koska yhtiön tilanne on nyt täysin erilainen aiempaan verrattuna.

Nyt täytyykin miettiä, kuinka vakavia Lehdon kohtaamat haasteet ovat, ja onko yhtiöllä edellytyksiä tuloskasvuun jatkossa.

Lasketaan aluksi ennuste loppuvuodelle.

 

Uuden ohjeistuksen perusteella tein seuraavanlaisen ennusteen:

Lehto_ennuste

Tässä ennusteessa liikevaihdon kasvu on 23,2% (ohjeistus 20-25%) ja liikevoitto 5,5%, eli annetun haarukan (5-6%) puolivälissä. Osakekohtaiseksi tulokseksi saatiin 0,54€.

Jos verrataan 2018 ennustetta aikaisempiin vuosiin, niin huomataan, että tulos painuu jopa alle vuoden 2016.

Lehto_ennuste_2

Tässä vaiheessa ensi vuoden näkymiin liittyy vielä niin suurta epävarmuutta, että en lähde tekemään sinne asti ennusteita, vaan seuraan sivusta tilanteen selkeytymistä.

 

Viime vuonna Lehdon osakekurssi oli 10-14€ välillä, eli P/E oli 2017 tuloksella 11,9-16,7.

Nyt kurssi on 5,3€, ja kuluvan vuoden ennusteellani P/E olisi 9,9.

Viime vuonna tuloskasvua tuli yli 40%, tänä vuonna tulos laskee yli 40%. Tässä tilanteessa osaketta on hinnoiteltava täysin eri kertoimilla kuin aikaisemmin.

 

Lehdon korjausrakentaminen- sekä hyvinvointitilat-palvelualueilla projektit eivät ole sujuneet suunnitelmien mukaan. On tullut sekä aloitusten viivästymisiä, että tappiollisia projekteja.

Kyseiset palvelualueet ovat juurikin niitä, jotka tulevat olemaan lähivuosina suuressa roolissa asuntorakentamisen mahdollisesti hiipuessa.

On mielestäni erittäin huolestuttavaa, että projektienhallinta on pettänyt näin pahasti kahdella eri osa-alueella. Lehto on kuitenkin viestinyt, että tarvittavia toimenpiteitä tehdään tilanteen korjaamiseksi.

 

Onko osake siis halpa?

Mielestäni rajukin kurssilasku on oikeutettua, koska yhtiön näkymät ovat muuttuneet olennaisesti huonommiksi. Vaikka laskenut hinta houkutteleekin, niin nyt kannattaa ehkä seurata sivusta yhtiön tilanteen kehittymistä, eikä hätäillä vielä ostojen kanssa.

 

 

Advertisement

7 vastausta artikkeliin “Lehdolta toinen negari – onko osake nyt halpa?”

 1. Lehdon tulos ja kasvu on ollut hyvää noususuhdantessa, mutta laskusuhdanteessa kyyti tulee olemaan kylmää. Rakennusala on suhdannneherkkä ja reagoi voimakkaasti ja nopeasti taloden muutoksiin.

  Vaikka Lehto pääsisikin tulosensutteeseesi, mitä kyllä epäilen, niin tulos ja liikevaihto tulevat romahtamaan laskusuhdanteessa.

  Itse en näe rakennusalaa sellaisena, jota omistaisin suhdanteen yli vaikka siellä työskenteleviin.

  Tykkää

 2. Mielestäni sulla on hyviä, ytimekkäitä ja riittävän sekä tarpeellisen oikeita kirjoituksia! Toivottavasti jatkat kirjoittelua. *peukku*

  Tykkää

 3. Hyvä kirjoitus. Millä todennäköisyydellä Lehdon kurssi kipuaa ensivuonna 8€ paikkeille. Riittääkö se, että 2019 1/4 kvartaalilla tehdäänkin parempi tulos esim. 7%. Liikevaihto tosin tulee tippumaan, mutta suhdanne ei vielä vuoden alussa vaikuta uusien asuntojen kysyntään. Kasvua edelliseen vuoteen voi hyvin tulla senkin osalta. Mutta tuovatko venähtäneet projektit plussaa vai miinusta jne. Mitä mielestäsi pitäisi tapahtua että kurssi kääntyy huonosta suhdannenäkymästä huolimatta?

  -JonesPones

  Tykkää

 4. Nyt on pakko ihmetellä mistä saat noin huiman ison Q4:n verrattuna muihin? Realistisempi arvio lehdon Q4:n liikevaihdolle sijoittuu Q1:n ja Q2:n välille, vai missasinko jotakin?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: