Operaattoreiden arvostus ja tulosennakot

Elisa, DNA ja Telia julkistavat Q2 tuloksensa seuraavan parin viikon aikana.

Elisa pe 13.07.
DNA to 19.07.
Telia pe 20.07.

Tarkastelen tässä kirjoituksessa kyseisten yhtiöiden arvostustason kehittymistä viime aikoina, sekä odotuksia tulosten suhteen.

 

Arvostustasot

Operaattorit_4T_kurssit

Tässä yhtiöiden kurssit vuoden ajalta. DNA:lla plussaa yli 50%, Elisalla noin 25%, ja Telia on nollan tuntumassa.

Vertailemalla yhtiöiden arvostustasoja huomaamme, että Telian arvostus on jäänyt huomattavasti verrokkeja alhaisemmalle tasolle maltillisen kurssikehityksen johdosta.

Operaattorit_FIM_vertailu_2

 

2016 marraskuussa listautuneen DNA:n kurssi on jo tuplaantunut reilun puolentoista vuoden aikana, joten se on ollut erinomainen sijoitus.

Yhtiö on onnistunut kasvattamaan tulostaan huomattavasti parin vuoden aikana. 2017 osakekohtainen tulos kasvoi jopa 35% edellisvuodesta, ja vuodelle 2018 ennustetaan 20% kasvua. Näin ollen kurssinousu on ollut jokseenkin perusteltua. Osaketta ei voi tosin enää pitää halpana.

Mielenkiintoista on myös, että DNA nousee 1.8. Helsingin vaihdetuimpia yhtiöitä seuraavaan OMXH25 -indeksiin. Tämä aiheuttaa teknistä ostopainetta indeksiä seuraaville rahastoille.

Tässä DNA:n kurssin ja tavoitehintojen kehitys:

DNA_4T

Sen sijaan Elisan vuoden alusta alkanut reipas kurssinousu on ollut lähinnä arvostustason kiristymistä. Kurssi on noussut lähes 30% ilman muutoksia yhtiön näkymissä.

Seuraavasta kaaviosta näemme kurssin karanneen korkealle tavoitehintaan nähden:

Elisa_4T

Telia on historiallisesti tarkasteltuna sekä muihin alan yhtiöihin verrattuna edullisesti hinnoiteltu. Yhtiö on strategiamuutoksen keskellä, ja on divestoinut Euraasian toimintojaan, sekä vahvistanut Pohjoismaiden ja Baltian toimintoja yritysostoin.

Telian maine on kärsinyt vuosia kestäneestä korruptioskandaalista. 2017 yhtiö tuomittiin maksamaan 800M€ sakot lahjusten antamisesta Uzbekistanissa.

Tulevat vuodet näyttävät kuitenkin paremmalta. Telialla on myös hyvin rahaa kassassa yritysostoihin sekä muhkeisiin osinkoihin.

Tässä Telian tavoitehinnan ja kurssin kehitys:

Telia_4T

 

Markkinaosuudet ja asiakastyytyväisyys

Tässä operaattoreiden markkinaosuudet Suomessa 2006-2017. Viime vuosina muutokset ovat olleet melko pieniä. DNA on hieman kasvattanut osuuttaan, ja muut menettäneet. Elisa on ollut markkinajohtaja vuodesta 2009 ohitettuaan silloin Telian. Mobiililiittymien määrä ei ole merkittävästi kasvanut vuoden 2014 jälkeen.

Operaattorit_markkinaosuudet

 

Asiakastyytyväisyydessä on eroja eri palveluiden suhteen. Tässä kaaviot matkaviestinnän ja laajakaistojen osalta yksityis- ja yritysasiakkaisiin jaettuna. Elisa pärjää tässä tutkimuksessa parhaiten. DNA on heikoin matkaviestinnässä, ja Telia laajakaistoissa.

Telecom-2017-matkaviestintä-rankingTelecom-2017-laajakaista-ranking

 

Ennusteet

Katsotaan seuraavaksi yhtiöiden viime vuosien toteutuneita tuloksia sekä muutaman seuraavan vuoden ennusteita. Kyseessä on 4-Tradersin konsensusennusteet. DNA:ta seuraa 9 analyytikkoa, Elisaa 20 ja Teliaa 25.

 

Elisa:

Elisa_vuodet

Elisa_kvartaalit

DNA

DNA_vuodet

DNA_kvartaalit

Telia

Telia_vuodet

Telia_kvartaalit

Tässä vielä analyytikoiden antamat suositukset yhtiöille:

Suositukset

 

Telian ja DNA:n tuloskasvun odotetaan lähivuosina olevan Elisaa parempaa. Näin ollen Elisan korkeaa arvostusta on vaikea ymmärtää, vaikka kyseessä onkin vakaa ja laadukas yhtiö. Myös osinkotuotoltaan (4,2%) Elisa jää huomattavasti kilpailijoistaan (DNA 5,5%, Telia 6,0%).

Numeroiden valossa Telia vaikuttaa mielestäni näistä kiinnostavimmalta kohteelta. Elisaa en pidä lainkaan houkuttelevana nykyisellä arvostustasolla. DNA asettuu näiden välille hyvillä kasvunäkymillä, mutta korkeilla arvostuskertoimilla.

Huomautan vielä, että en ole syvällisesti perehtynyt yhtiöihin, vaan tarkastelen niitä tässä vain tunnuslukujen perusteella pintapuolisesti. Kirjoituksen tarkoituksena ei ole antaa osto- tai myyntisuosituksia, vaan tarjota perustietoa yhtiöistä.

 

Lähteet:

4-Traders
FIM
FactSet
Thomson Reuters
Viestintävirasto
Epsi-Rating

Yksi ajatus artikkelista “Operaattoreiden arvostus ja tulosennakot”

Jätä kommentti