Inderesin Nokia -suositukset

 

Tässä kirjoituksessa tarkastelen Inderesin Nokia-suosituksia sekä mallisalkun kauppoja.

 

Yleistä tietoa Nokiasta

 

Nokia on maailmanlaajuisesti toimiva tietoliikennealan konserni. Yhtiöllä on kaksi liiketoiminta-aluetta. Nokia Networks valmistaa verkkolaitteita, kehittää niihin uusia ohjelmistoratkaisuja sekä myy teleoperaattoreille palveluja. Teknologiayksikkö hallinnoi yhtiön patentoimia keksintöjä, sekä lisensoi ja kehittää niitä.

2015 Nokia teki ostotarjouksen ranskalais-amerikkalaisesta Alcatel-Lucentista, joka on myös Nokian tapaan tietoliikenneyhtiö. Kauppa saatettiin loppuun 2016. Kyseessä oli Suomen historian suurin yrityskauppa.

Kauppasumma 15,6 miljardia euroa maksettiin Nokian osakkeilla kurssin ollessa korkealla 7,77€ lukemissa, joten kauppa oli Nokian nykyiseen markkina-arvoon verrattuna Nokian omistajien kannalta edullinen.

Nokia odottaa saavuttavansa fuusiosta 1,2 miljardin euron vuotuiset kustannussäästöt vuoden 2018 aikana. 2017 Nokialla on ollut hieman fuusion aiheuttamia ongelmia.

Verkkoliiketoiminnassa on useita yleisestä markkinatilanteesta johtuvia haasteita. Markkinalla ollaan keskellä useita teknologiamurroksia, joista merkittävin 4G:n ja 5G:n välinen siirtymä. 5G:n kaupallistuminen alkaa luultavasti vuonna 2019.

 

Inderesin kommentteja Nokiasta

 

Nokiaa seuraa Inderesillä toimitusjohtaja Mikael Rautanen. Hän on voittanut useita analyytikkopalkintoja, kuten viime vuonna Starmine 2016, pohjoismaiden parhaat suositukset 1. sija.

Tällä hetkellä Inderes suosittelee ostamaan Nokiaa. Tavoitehinta on 5,60€, joka on hieman konsensuksen yläpuolella. Lähteestä riippuen analyytikoiden tavoite on keskimäärin 5,20-5,30€.

 

Inderesin kommenttien mukaan markkinat hinnoittelevat vain verkkoyksikön tilapäisiä vaikeuksia, vaikka technologies-yksiköllä menee juuri nyt odotettua paremmin. Kurssissa näkyy nyt vain lyhyen tähtäimen ongelmat, mutta tulevien vuosien potentiaalia ei ole juurikaan huomioitu.

Tällä hetkellä ollaan syklin pohjalla, mutta arvostuskertoimet ovat kuitenkin matalia (2018e P/E 11,9) (2018e P/B 1,3) (2018e EV/EBITDA 9,8). Syklin elpymiseen voi mennä 2-3v, mutta sitä odotellessa saadaan hyvää lähes 5% osinkotuottoa.

Elpymisen jälkeen on mahdollista, että tulos sekä arvostus nousevat samaan aikaan, jolloin kurssi tulee vivulla ylös. Tämä toki edellyttää Nokian pärjäämistä verkkomarkkinoiden murroksessa. Inderes odottaa Nokian saavan menneillään olevan fuusion valmiiksi, ja itsensä iskukuntoon ennen markkinatilanteen elpymistä.

 

Tavoitehintojen tarkastelua

 

Olen aiemmin lukenut jonkin verran Mikaelin Nokia-analyysejä, ja muistelin niiden olleen aika hyvin kartalla tähän asti. Aloin tarkastelemaan aiempia suosituksia. Tässä grafiikkaa tavoitehinnoista 1,5v ajalta:

Nokia_suositukset

Kaaviossa on mustalla Nokian kurssi, vihreillä pisteillä analyytikoiden konsensus tavoitehinta, sekä sinisellä Inderesin tavoitehinta.

Ennen edellistä kurssikomahdusta Inderes oli siis hyvin kartalla, toisin kuin muut analyytikot keskimäärin. Viimeisimmässä nousussa oltiin samaa mieltä markkinan kanssa. Viimeisin kurssiromahdus näyttää kuitenkin tulleen yllätyksenä.

Tässä vielä Inderesin suositushistoria 4v ajalta:

Nokia_Ind_suos

 

Nokia Inderesin mallisalkussa

 

Inderes lisäsi Nokian omaan oikeaa rahaa sijoittavaan mallisalkkuunsa lokakuun lopussa hintaan 4,24€. Inderesiltä siis löytyy luottoa omaan analyysiin. Tämän jälkeen kurssi on kuitenkin käynyt vielä 10% alempana, jopa 3,81€ lukemissa.

Tämä ei itse asiassa ole ensimmäinen kerta, kun Inderes omistaa Nokiaa. Aiemmin Nokia oli salkussa vuoden verran 2014-2015 aikana, ja Inderes teki sillä jopa 30% voiton. Voitosta 10% muodostui osingoista ja 20% kurssinoususta.

 

Nokia_ind_ostot_2

Nyt kurssi on jopa 33% alempana, kuin myynnin aikana kesällä 2015. Tähän mennessä Inderesin kauppojen ajoitus on onnistunut siis hyvin.

Mallisalkkuun tuli muuten heti Nokian myynnin jälkeen tilalle Comptel. 2016 Comptelia tankattiin vielä lisää. 2017 alkuvuodesta Nokia osti Comptelin, kuten Inderes oli aiemmin spekuloinut. Tästä Inderes nettosi 140% voiton parin vuoden sijoitukselle.

Mielestäni nämä kaupat ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, miksi mallisalkku on tuottanut 6v aikana jopa 300%. Itselläni on vahva luotto Inderesin analyyseihin varsinkin näiden kokeneiden ja palkittujen analyytikoiden osalta.

 

Kannattaako Nokiaa ostaa?

 

Nokia ei ole tavalliselle piensijoittajalle helppo analysoitava. Tuotteita ja markkinaa on hieman hankala ymmärtää, eikä Nokian kilpailukyvystä oikein itse pääse perille. On kuitenkin selvää, että yhtiöllä on laaja hyvin tuottava patenttisalkku, ja 5G tulee lähivuosina lisäämään operaattoreiden investointeja, joten verkkomarkkina tulee elpymään.

Itse en ole Nokiaan kovin syvästi perehtynyt, mutta lukemieni analyysien perusteella olen sitä pienen siivun ostanut. Ainakaan laskuvaraa ei pitäisi enää kovin paljoa olla, ja joka tapauksessa yhtiö tulee maksamaan lähivuosina hyvää osinkoa.

Tulevien vuosien suuremmat tuotot riippuvat Nokian pärjäämisestä verkkoliiketoiminnan kilpailussa Ericssonin ja Huawein kanssa. Markkinatilanne tulee kuitenkin paranemaan nykyisestä, joten tulos kasvaa, mikäli markkinaosuutta ei menetetä.

 

Nokian osake on perinteisesti erittäin volatiili, joten jokaista kurssiliikettä ei kannata säikähtää eikä alkaa sen syvällisemmin analysoimaan. Ihan heti ei kuitenkaan suurempia nousun ajureita liene luvassa, joten ostolla ei välttämättä ole vielä kiire. Arvostuksen mahdollista korjautumista lähiaikoina on kuitenkin vaikea arvioida.

Mielestäni ihan lyhyellä tähtäimellä Nokian omistajaksi ei kannata ryhtyä. Tätä olisi varauduttava pitämään salkussa vähintään 3-5 vuotta. Nyt ollaan lähellä 3v kurssipohjia, joten saatta hyvinkin olla otollinen paikka pitkän tähtäimen ostolle.

 

Advertisement

Yksi ajatus artikkelista “Inderesin Nokia -suositukset”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: