Enersize

Suomalaiset sijoittajat tuntevat Enersizen Loudspringin osakkuusyhtiönä. Kyseessä on teollisuuden paineilmajärjestelmien energiansäästöratkaisuja tarjoava Tukholman pörssiin listautunut suomalaisyhtiö.

Enersize_logo

Toimiala ei välttämättä ensivaikutelmalta kuulosta kovin mielenkiintoiselta, mutta kyseessä on jättimäinen bisnes. 90% maailman tehtaista käyttää paineilmaa, ja järjestelmien kuluttama sähkö maksaa vuosittain 200 miljardia euroa.

Paineilmajärjestelmien kulutus on jopa 5% kaikesta maailman sähköntuotannosta, joten säästöpotentiaalia on valtavasti. Nykyiset järjestelmät ovat hyötysuhteeltaan yllättävän heikkoja, ja Enersizen järjestelmien avulla sähkönkulutuksessa voidaan säästää jopa 20-30%. Tämä tarkoittaa isoille firmoille merkittävää rahansäästöä.

Enersize tekee palvelunsa hankkimisen asiakkaille erittäin houkuttelevaksi. Järjestelmän käyttöönotto on täysin ilmaista, ja korvausta maksetaan vasta toteutuneista säästöistä. Näin ollen Enersizen kassavirta on aluksi negatiivista, ja tulosta tulee vasta pari vuotta sopimuksen tekemisen jälkeen. Voitonjakosopimukset ovat tyypillisesti muutaman vuoden pituisia, ja Enersize saa noin puolet toteutuneesta säästöstä. Katteet ovat jopa 60-70%, joten bisnes on erittäin kannattavaa.

 

Enersize_kurssi

Enersize listautui Tukholman First Northiin vuosi sitten. Kurssikehitys on ollut alun pienen nousun jälkeen voimakkaasti negatiivista.

Yhtiön eteneminen ei välttämättä ole täysin vastannut sijoittajien odotuksiin. Voitonjakovaiheessa olevia sopimuksia ei ole vielä montaa, joten yhtiön tulos on tässä vaiheessa hyvin vaatimattomalla tasolla. 2017 luvut olivat liikevaihto 0,22M€, liiketappio -1,82M€.

Lisäksi vanhojen omistajien osakkeiden myyntirajoitus päättyi 15.6, ja tämä näkyi heti osakkeen vaihdon lisääntymisenä ja kurssin painumisena entisestään. Tänään näemmekin omistajalistalta, että kolmanneksi suurin omistaja on keventänyt salkkuaan.

 

Tulevasta on kuitenkin olemassa hyviä merkkejä. Yhtiö on julkaissut mielenkiintoista tietoa asiakkaistaan ja tulevista projekteistaan. Näiden perusteella olen laskenut suuntaa-antavasti tulevaa liikevaihtoa. Vaihteluväli on suuri, koska Enersizen ilmoittamat asiakkaiden sähkönkulutukset ovat hyvin epätarkkoja. Liikevaihdon alaraja on laskettu 20% energiansäästöllä ja yläraja 30% säästöllä. Molemmissa on käytetty 50/50 voitonjakoa. Laskelmien sähkön hinta perustuu Enersizen kertomaan Kiinan keskimääräiseen markkinahintaan, 900SEK/MWh.

Tässä nykyiset asiakkaat, joiden kanssa on jo sopimuksia olemassa:

Enersize_liikevaihto_1

Tässä vielä julkistamattomia potentiaalisia asiakkaita:

Enersize_liikevaihto_2

Tarkan kassavirran laskeminen nykyisillä tiedoilla on haastavaa. Pitäisi pystyä arvioimaan tarkemmin toteutuvia säästöjä, ja milloin mikäkin projekti etenee voitonjakovaiheeseen. Tiedämme kuitenkin, että joka tapauksessa rahaa on tulossa lähivuosina miljoonia euroja. Enersizen markkina-arvo on tällä hetkellä 2,66SEK kurssilla noin 7,4M€. Jokainen tehköön arvostuksesta omat laskelmansa.

Omasta mielestäni osake menee tällä hetkellä todella halvalla, joten olen ostanut tätä pariin otteeseen salkkuuni. Kaupat teen Degiron kautta. Kyseessä on siis Ruotsiin listattu Suomalaisyhtiö. Suomen käsittämättömien lakipykälien ansiosta tämän ostaminen ulkomaiseen hallintarekisteriin on laillista, mutta suomalaiselle arvo-osuustilille ei. Näin ollen tätä voi hankkia vain ulkomaisilta osakevälittäjiltä. Tosin niiltähän sitä saa edullisilla kuluilla.

 

Tämä kirjoitus ei ole sijoitussuositus. Jokainen on itse täysin vastuussa omista sijoituspäätöksistään. Osakesijoittaminen sisältää aina riskejä, ja voit menettää sijoittamasi pääoman.

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Enersize”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: