Eagle Filters

Loudspring tiedotti viime kuussa ostaneensa osake-enemmistön Eagle Filtersistä.

Minkälainen yhtiö oikein on kyseessä?

eagle

Yhtiökuvaus

Eagle Filters valmistaa kaasuvoimaloiden turbiinin sisäänottoilman suodattimia. Tuotteet ovat patentoituja, ja todistetusti maailman parhaita. Perinteiseen suodattimeen verrattuna Eaglen tuotteita käytettäessä turbiini likaantuu vähemmän, joten sen hyötysuhde paranee, ja huoltoväli pitenee. Tämä tuo voimalalle jopa miljoonien eurojen vuosittaiset säästöt. Tuotetta on testattu ja käytetty voimaloissa jo useiden vuosien ajan, ja se on todettu toimivaksi luvatulla tavalla.

Suodattimia on myös hiljattain alettu hyödyntämään suurissa dieselmoottoreissa ja generaattoreissa niiden polttoainetehokkuuden parantamiseksi.

Eagle Filtersillä on laajeneva tuoteportfolio, joka sisältää suodattimien lisäksi myös sisäänottoilman jäähdytysjärjestelmän sekä tietojärjestelmän voimalaitoksen reaaliaikaiseen valvontaan.

 

Loudspringin sijoitus

Cleantech Invest, nykyinen Loudspring, teki ensimmäisen sijoituksen Eagle Filtersiin kesällä 2015. Silloin hankittiin 10% osuus yhtiöstä. 2017 maaliskuussa omistusta nostettiin 28% asti, ja joulukuussa 34%. Nyt hankittiin jopa 63,4% osuus, sekä optio lisätä omistusta 80% asti.

Eaglen näkymät ovat siis selkeästi muuttuneet Loudspringin silmissä paremmiksi vuoden 2017 aikana, kun on katsottu kannattavaksi lähteä näin suureksi omistajaksi yhtiöön. Loudspringin johdolla on varmasti meitä pieniä osakkeenomistajia parempi näkyvyys yhtiöön, joten luotan tässä asiassa heidän ratkaisuunsa.

Omien laskelmieni mukaan Loudspringin osakkeen arvo nousi Eaglen omistusosuuden lisäämisen myötä 9 senttiä. 130.000 uutta osaketta on otettu huomioon. Laskelma perustuu FIM:in raporttien arvonmääritykseen. Firman kassasta käytettiin 300.000€, eli noin 1,1 senttiä per osake. Omistuksen lisäys oli siis erittäin hyvä ja edullinen kauppa osakkeenomistajien kannalta! Lisäksi on vielä tuo tuleva optio osuuden nostoon, jossa valuaatio lienee samaa luokkaa.

 

Eagle Filtersin historia

Eagle Filters on nykyään kasvava ja kannattava yhtiö. 2016 tehtiin 250.000€ voittoa 1.350.000€ liikevaihdolla, ja vuonna 2017 liikevaihto kasvoi 40% edellisvuodesta 1,9M€ lukemiin.

Aiemmin yhtiö on kohdannut paljon haasteita, ja liikevaihto on kutistunut useita vuosia 2011-2016.

Firma perustettiin jo vuonna 1995 Kotkassa. 2010 patentoitiin edistyksellinen suodatinratkaisu, jonka ansiosta liikevaihto nousi 2011 kaikkien aikojen huippuun, 3,1 miljoonaan euroon. Tämän jälkeen kuitenkin alkoi alamäki.

Eaglen neuvottelut eurooppalaisten laitosten kanssa tyssäsivät, kun EU:n päästökaupan muutoksien takia kaasuvoimasta tuli euroopassa kannattamatonta. Kivihiilen käyttö lisääntyi. Näin ollen Eaglen oli suunnattava sellaisiin maihin, jossa kivihiiltä ei ole omasta takaa.

 

Muitakin haasteita myynnistä löytyy, vaikka tuote itsessään onkin erinomainen. Tässä lainauksia pari vuotta vanhasta lehtijutusta:

”Maailman luotettavimman järjestelmän myyminen laitostoimittajan määrittämien suodatinten tilalle on aikaa vievää.”

”-Asiakkaan vakuuttamiseen siitä, että vaihto uskalletaan tehdä ja se kannattaa, menee pari vuotta. Tyypillistä on, että koneiden käyttäjät eivät ole kiinnostuneitakaan toiminnan tehostamisesta, kunhan kone vain pyörii laitetoimittajan speksien mukaan oman työvuoron ajan…”

”-Heille on vaikea perustella ennakoinnin hyötyä, vaikka suhteellisen pienellä sijoituksella voidaan estää miljoonien remontti, ja lisäksi saada lähes yhtä suuri säästö vuosittain.”

”-Uudet asiakkaat olemmekin pääosin saaneet tilanteessa, jossa koneen lämpötilat ovat tehottomien suodattimien vuoksi päässeet nousemaan niin, että edessä on monen miljoonan euron remontti.”

”-Voimalaitokset ovat itsenäisiä, ja menestys yhdellä laitoksella ei tarkoita automaattista menestystä muilla voimayhtiön laitoksilla. Israelissakin meni yli kolme vuotta ennenkuin veimme suotimet seuraavalle valtionyhtiön laitokselle.”

 

Yhtiöön iski vielä 2015 tehtaan tulipalo. Rakennus paloi maan tasalle, ja palosta aiheutui yhtiöllä mittavat vahingot. Tulipalo tuhosi 50% tuotantokapasiteetista ja 75% materiaali- ja komponenttivarastoista. Tämä vaikutti vuosien 2015-2016 liikevaihtoon merkittävästi.

 

Kumppanuus Cleantech Investin kanssa

Kansainvälistyminen ei välttämättä ole pienelle yhtiölle helppoa. Markkinointi vaatii paljon resursseja, ja kokeneesta kumppanista olisi varmasti hyötyä maailmalle mentäessä. Vuonna 2014 Eagle Filtersin toimitusjohtaja Juha Kariluoto löysi Cleantech Investin, ja otti yhteyttä Timo Linnainmaahan. Tästä lähti kumppanuus, jonka avulla yhtiö saatiin uuteen nousuun.

Cleantech Investin / Loudspringin kokemus ja suhteet ympäri maailmaa ovat auttaneet Eagle Filtersiä hankkimaan uusia asiakkaita. Loudspringin kontaktien avulla on päästy esimerkiksi Kiinan markkinoille. Yhteistyön tulokset alkavat jo näkyä, mutta ylivoimaisesti suurin markkina, eli Yhdysvallat, on vielä valloittamatta. Sinne ollaan kovaa vauhtia menossa Loudspringin Los Angelesin toimiston avustamana.

 

Näkymät ja potentiaali

Loudspring kertoo tiedotteessaan näin:

”Tavoitteena on lähivuosina kasvattaa Eaglesta kymmenien miljoonien liikevaihtoa tekevä, hyvin kannattava Loudspring:in liiketoimintayksikkö. Tavoitetaso perustuu analysoimaamme Eagle markkinapotentiaaliin.”

”Eaglen suodatinteknologia on jo tällä hetkellä käytössä useissa maissa Aasiassa, Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Afrikassa. Eaglen asiakkaana on mm. maailman suurin kaasuturbiinioperaattori Engie.”

 

Mikäli Eagle pääsee näihin tavoitteisiin, tulee Loudspringin osakkeen arvo nousemaan lähivuosina huomattavasti.

Kaasuturbiinien suodattimet ovat valtavan kokoisia, ja yksi suodatinkokonaisuus voi maksaa jopa 300.000€. Suodattimet vaihdetaan ymmärtääkseni vuoden välein. Näin ollen asiakkaita ei tarvita kovinkaan paljoa kymmenien miljoonien liikevaihdon saavuttamiseksi.

Lisäksi uusina tuotteina on sisäänottoilman jäähdytysjärjestelmä, sekä voimalaitoksen reaaliaikainen valvontajärjestelmä.

Potentiaalisia Eaglen suodattimista hyötyviä voimaloita on maailmassa noin 10.000kpl, ja Eagle on arvioinut, että teoriassa olisi mahdollista saavuttaa sadan miljoonan liikevaihto.

 

Arvioidaanpa suuntaa-antavasti mitä nämä liikevaihdot tarkoittaisivat Loudspringin osakkeenomistajalle. 20M€ liikevaihdolla, 20% liikevoitolla ja P/E 20 arvostuskertoimella Eaglen arvo Loudspringin osaketta kohti olisi noin 1,9€. 50M€ liikevaihdolla ja samoilla kertoimilla arvo olisi 4,8€. Jos omistusosuus nostetaan 80% asti, niin luvut olisivat 20M€ liikevaihdolla 2,4€ ja 50M€ liikevaihdolla 6,1€ per osake.

Nämä eivät ole ennusteita, vaan tämän laskelman tarkoituksena on herättää ajatuksia yhtiön potentiaalista ja nykyisestä arvostuksesta. Toki arvioita voi jokainen tehdä itse todennäköisinä pitämillään luvuilla. Joka tapauksessa Eagle Filtersillä voi tulevaisuudessa olla suuri vaikutus Loudspringin osakkeen arvoon.

 

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Eagle Filters”

  1. Ei ne valtavan kokoisia suodattimia ole. Näitä suodattimia ei pitäisi vaihtaa vuoden välein, paljon harvemmin, nämä ovat paljon kalliimpia ja ajoaikaa pidemmäksi pitäisi saada, koska normaalit suodattimet kestää jo vuoden. Vaatii suuria onnistumisia tehdä tuosta kymmenien miljoonien bisnes, kopioidaan suodattimet todennäköisesti piakkoin halvemmalla myytäväksi. 2016 tulos plussalla, 2017 taas miinuksella, aikaisempi tuloskäyrä aika karu parhaimmillaan -566te.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: