Verkkokauppa.com (19.01.2018)

Verkkokauppa.comin viime kuukaudet eivät ole sujunut aivan sijoittajien odotusten mukaisesti. Lyhyen ajan sisään on mahtunut jopa 3 tulosvaroitusta, sekä ilmoitus tulevasta toimitusjohtajan vaihdosta.

Kerrataanpa viime vuoden tärkeimpiä tapahtumia.

 

2017 helmikuussa julkaistiin seuraavanlainen tilinpäätös:

Verkkis_tili_2016

Liikevaihto kasvoi mukavasti, tosin vähemmän kuin aiempina vuosina. Liikevoittoprosentti oli kaikkien aikojen parhaalla tasolla.

Tilinpäätöksen yhteydessä ohjeistettiin näin: ”Vuonna 2017 liikevaihdon ja vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan ylittävän vuoden 2016 tason.”

 

Toimitusjohtaja Samuli Seppälä kommentoi seuraavasti:

Verkkokauppa.com hakee aggressiivisempaa kasvua vuonna 2017 tuomalla markkinoille kaksi uutta päätuotealuetta, uudistetut tuotealuestrategiat sekä merkittäviä markkinointikampanjoita. Työkalut-tuotekategoria tullaan lopettamaan riittämättömän kannattavuuden ja myynnin johdosta.

Vuonna 2017 Pirkkalan myymälä muuttaa uusiin laajennettuihin tiloihin nykyisessä kauppakeskuksessa ja myös Oulun myymälä laajenee. Lisäksi suunnitteilla on yksi tai kaksi täysin uutta myymälää sekä uusi logistiikka- ja jakelukeskus tukemaan tulevaisuuden kasvua.

 

Tässä vaiheessa vaikutti siis varsin hyvältä.

Huhtikuussa Q1 raportin lukemat olivat vahvat:

Verkkis_2017_Q1

Q2 oli myös erittäin hyvä:

Verkkis_2017_Q2

Tässä vaiheessa markkinoilla alettiin innostua osakkesta toden teolla, ja analyytikot nostivat tavoitehintojaan. Kurssirallia kesti kaksi kuukautta, ja osake kävi jopa 10€ lukemissa, joka oli 36% vuoden alkua korkeammalla. Sen jälkeen tärähti yllättäen tulosvaroitus:

Verkkis_varoitus

Markkinareaktio oli voimakas, ja kurssista suli nopeasti lähes 20%. Juuri kun tästä alettiin toipumaan, niin tiedotettiin seuraavaa:

Verkkis_Porkka

Seppälä on perustanut yhtiön ja ollut toimitusjohtajana alusta asti, joten hänen luopuminen tehtävistään oli monelle osakkeenomistajalle kova paikka. Tämä lisäsi ymmärrettävästi vauhtia kurssilaskuun.

 

Q3 oli vaatimaton verrattuna aiempiin kvartaaleihin:

Verkkis_2017_Q3

Liikevaihdon kasvu oli edelleen hyvällä tasolla, mutta kannattavuus laski selvästi.

Q3 ei aiheuttanut merkittäviä markkinareaktioita.

Joulukuun alussa tuli kuitenkin viimeinen niitti kunnon kurssiluisuun:

Verkkis_varoitus_2

Tämä aiheutti lisää hermostumista markkinoilla, ja osake kävi alimmillaan 6,63 eurossa, eli 34% vuoden huippuja alempana.

Kurssi alkoi pikkuhiljaa korjautumaan ylöspäin joulukuun lopulla, ja loiva nousu jatkui tammikuussa. 16.01. saatiinkin yllättäen hyviä uutisia:

Verkkis_varoitus_3

Tässä vielä kurssigraafi, johon on merkattu edellä mainitut tapahtumat mustilla pisteillä:

Verkkis_1v

 

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella, ja onko syytä olla huolissaan?

Kaupan ala on varsinkin kodinelektroniikan osalta erittäin kovasti kilpailtu. Verkkokauppa.com kontrolloi kasvuaan jatkuvalla hintojen tarkkailulla, ja näin ollen kannattavuus vaihtelee kilpailutilanteen ja kyseisen hetken strategian mukaan. Tästä johtuen myös tarkan ohjeistuksen antaminen liikevoiton osalta on vaikeaa.

Kireästä kilpailusta huolimatta Verkkokauppa on pärjännyt loistavasti, ja tulee myös jatkossa kasvattamaan markkinaosuuttaan. Uudet myymälät Turun seudulle ja pääkaupunkiseudulle, sekä uudet tuoteryhmät pitävät liikevaihdon vahvassa kasvussa lähivuosina.

Yhtiön tulosperusteiset arvostuskertoimet ovat korkeita (2018 P/E 27), mutta liikevaihtoon verrattuna arvostus on kohtuullinen (2018 P/S 0,7).

 

Suosittelen yhtiöstä kiinnostuneita lukemaan myös aiemman postaukseni:

https://osakekeisari.wordpress.com/2017/08/05/kommentti-verkkokauppa-com/

Postauksesta löytyy myös kiinnostavia videoita.

 

Löydät lisää aiempia kommenttejani yhtiöstä käyttämällä sivupalkista oikealta ylhäältä löytyvää hakutoimintoa.

 

Suosittelen yhtiöstä kiinnostuneille Inderesin loistavia analyysejä. Laajasta raportista löytyy jopa 40 sivua erittäin mielenkiintoista luettavaa!

Tässä Inderesin videolla toimitusjohtaja Samuli Seppälän roast. Erittäin kiinnostavia kommentteja yhtiön perustajalta!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: